În zece municipii și centre raionale, duminică, 19 noiembrie, va avea loc turul doi de scrutin, de rând cu alte orașe și sate din țară. Astfel, cetățenii cu drept de vot își vor alege primarii. Am analizat profilurile candidaților rămași în cursa electorală, de această dată doar în localitățile care au statut de municipiu sau centru raional, și am constatat că mai mulți dintre candidați au fost în vizorul instituțiilor statului pentru probleme de integritate sau au fost anchetați penal. 

La Ungheni, cei doi candidați, care se vor duela în turul II, sunt Dionisie Ternovschi, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate și Vitalie Vrabie, candidat independent. Ternovschi a obținut, în primul tur al alegerilor locale din 5 noiembrie, 30,58% din voturi, iar Vrabie – 25,52%. 

DIONISIE TERNOVSCHI, candidat PAS la funcția de primar al mun. Ungheni: Sunt Ternovschi Dionisie și dacă am ajuns până aici, cu siguranță se datorează și dumneavoastră. Vă rog mult haideți să nu oprim trenul dezvoltării. 

Dionisie Ternovschi este viceprimar al municipiului Ungheni, dar și-a suspendat activitatea publică pe durata campaniei electorale. Până să ajungă la primărie în 2019, acesta a locuit mai mulți ani în Italia unde a lucrat șef pe achiziții pentru o rețea de magazine de mobilă dar și produse de igienă. Ulterior, rețeaua s-a extins în România și Moldova, iar Ternovschi a fost administratorul magazinelor. Potrivit unor articole publicate, în 2021, de presa italiană, candidatul la funcția de primar de Ungheni ar fi fost mână dreaptă al antreprenorului italian, Fausto Neviani, implicat într-o fraudă de zeci de milioane de euro, prin emiterea facturilor false, neplata impozitelor și a TVA-ului. Totodată, fratele soției lui Ternovschi, Ghenadie Podgornîi, administrează trei afaceri din Moldova ale italianului, una dintre care este Clubul de fotbal Ungheni SRL.  

DIONISIE TERNOVSCHI, candidat PAS la funcția de primar al mun. Ungheni: Îl cunosc pe Fausto Neviani pentru că a fost patronul meu, a fost șeful meu nemijlocit. Ce ține de acuzații? Deci, a fost un dosar în care domnul în cauză, patronul, a fost acuzat de evaziune fiscală. Deci, în dosarul dat au fost implicate zeci de persoane: contabili, notari, angajați ai întreprinderii și așa mai departe pentru a clarifica care este beneficiarul efectiv al banilor care eventual au făcut parte din evaziunea aceasta. Partea mea din dosar nu am înțeles-o pentru că nu am participat la nicio audiere. Dacă să vă spun așa, nu cunosc dacă este o decizie finală. Eu mă declar și sunt nevinovat, nu am beneficiat de niciun leu din frauda aceea pentru că a fost o fraudă și problema a fost cine este beneficiar. 

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2022, Dionisie Ternovschi a avut din salariul de viceprimar un venit de circa 250 de mii de lei, ceea ce înseamnă puțin peste 20 de mii de lei pe lună. Aproape jumătate de milion de lei i-a obținut din vânzarea a două automobile, iar aproape 37 de mii de lei din indemnizația pentru cei trei copii, oferită de statul român. Candidatul a declarat două case cu valoarea totală de peste 377 de mii de lei, două apartamente de peste 206 mii de lei și un garaj de 6 500 de euro. Familia Ternovschi are și două mașini: o Skoda Kodiaq cumpărată cu 400 de mii de lei și un Ford Fiesta de 75 de mii de lei. 

VITALIE VRABIE, candidat independent la funcția de primar al mun. Ungheni: Dragi prieteni! Mă adresez din calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului, promovat în turul doi de către voi. Independent sunt față de partidele politice, dar nu și de cetățenii municipiului Ungheni. 

Candidatul independent, Vitalie Vrabie, s-a clasat pe locul doi la alegerile din 5 noiembrie. Acesta a fost pri­mar de Ungheni în perioada 1999 - 2006, dar a deținut și alte funcții în stat. Pe timpul guvernării comuniste, în perioada 2006 – 2007, a fost ministru al Administrației Publice Locale, iar din 2007 până în 2009 – minis­tru al Apă­ră­rii. Acesta a intrat în vizorul presei după ce a pri­mit de la stat un apar­ta­ment de peste 100 de metri pătrați. În 2011, devine secre­tar gene­ral al Partidului Democrat din Moldova, iar peste un an se alege cu fun­cţia de şef al Întreprinderii de stat „Tra­com”, transformată în parc indus­trial. Începând cu 2016 și până în 2019, Vrabie a condus Serviciul Vamal.  

În 2022, potrivit declarației de avere și interese personale, Vitalie Vrabie a obținut din salariu și dividende venituri de peste jumătate de milion de lei. Familia candidatului are o casă de 175 de metri pătrați cu o valoare declarată de 175 de mii de lei, două apartamente, costul cărora depășește 1,5 milioane de lei, un garaj de aproape 70 de mii de lei, dar și patru terenuri. Vrabie conduce un Lexus, cumpărat în 2023 cu 330 de mii de lei. Nu-i este străină nici lumea afacerilor. Acesta este fondatorul firmei Ghenmar-Plus SRL, evaluată la peste un milion de lei, despre care jurnaliștii de investigație RISE Moldova au scris, în 2016, că era afiliată unui grup de companii, controlat la acel moment de Iurie Chirinciuc, fostul ministru al Transporturilor.  

Turul doi de scrutin va fi și la Basarabeasca. Aici, lupta se dă între primarul orașului și președintele raionului, care și-au suspendat activitatea publică pe durata campaniei electorale. Unul e candidatul PSRM, Piotr Pușcari, care în primul tur de scrutin a obținut 32,10 % din voturi și candidatul independent, Valentin Cimpoeș – cu puțin peste  31,04 %. 

PIOTR PUȘCARI, candidat PSRM la funcția de primar al orașului Basarabeasca: Timp de opt ani, am făcut multe în Basarabeasca și mai avem încă mult de lucru. Cu echipa noastră de profesioniști, care are o experiență bogată, vom transforma Basarabeasca într-un oraș modern, cu un nivel de trai înalt. 

Piotr Pușcari a fost, începând cu 2015 până de curând, timp de două mandate consecutive, președintele raionului Basarabeasca. În 2019, acesta a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate, care a constatat că, în perioada 2015-2019, acesta a completat declarațiile de avere și interese personale cu date eronate și incomplete. Potrivit ANI, funcționarul nu a declarat peste 124 de mii de lei primiți prin transfer de la mai multe persoane, un automobil pe care-l deținea în folosință și donații de circa 70 de mii de lei pentru finanțarea campaniilor electorale.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2022, Pușcari a indicat venituri de peste 223 de mii de lei, o casă de 122 de metri pătrați de circa 50 de mii de lei, o mașină Toyota Avensis de 80 de mii de lei, dar și două terenuri. Piotr Pușcari este președintele Organizației teritoriale Basarabeasca a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și președintele Asociației de Șah din același raion. 

VALENTIN CIMPOEȘ, candidat independent la funcția de primar al orașului Basarabeasca: Bună ziua, Basarabeasca. Astăzi, este o zi însorită și minunată. Mă adresez celor care, în toți acești opt ani, au avut încredere în mine și, până astăzi, nu și-au pierdut această încredere. Credeți-mă că, împreună cu voi, vom conduce și mai departe acest oraș. 

Valentin Cimpoeș își dorește să obțină, în urma scrutinului din 19 noiembrie, al treilea mandat de primar al orașului Basarabeasca.  În 2017, pe când deținea funcția de primar, Cimpoeș a fost vizat într-un dosar penal pentru neglijență în serviciu, pentru că nu ar fi luat măsuri de prevenire și curmare a unui caz de exploatare sexuală a unei fete de 13 ani de către tatăl acesteia. 

15 noiembrie 2022
VALENTIN CIMPOEȘ, candidat independent la funcția de primar al orașului Basarabeasca: Ticăloșii de procurori, care au fabricat acest dosar, m-au învinuit de neglijență în serviciu. Am sperat că decizia instanței va fi, în totalitate, în favoarea mea și voi fi achitat, dar domnul judecător a luat decizia pe care a cerut-o procurorul. Nu sunt de acord cu această decizie.

Ulterior, în aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău l-a declarat nevinovat pe Cimpoeș. Și Autoritatea Națională de Integritate l-a luat de două ori în vizor, în 2020, pentru că s-ar fi aflat în conflict de interese. Prima dată a constatat că primăria a transferat, în perioada 2016 – 2020, circa 80 de mii de lei pe contul unei firmei fondată de o persoană apropiată lui. A doua oară, autoritatea a depistat că pe lângă funcția de primar, acesta era și administratorul unei companii. 

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2022, Valentin Cimpoeș a avut un venit din salariu de circa 185 de mii de lei. Acesta are o casă de 42 de metri pătrați, cu o valoare declarată de puțin peste 10 mii de lei, un spațiu comercial de circa 330 mii de lei, un automobil Mitsubishi de patru mii de euro și trei terenuri.

În vizorul organelor de drept au fost și cei doi contracandidați la funcția de primar ai orașului Râșcani, ajunși în turul doi de scrutin: Victor Bogatico, candidat din partea formațiunii „Partidul Nostru” care a obținut, în primul tur,  41,13 % din voturi și Vasile Secrieru din partea PSRM – cu 35,45 %.

VICTOR BOGATICO, candidat PP „Partidul Nostru” la funcția de primar al orașului Rîșcani: Vă rugăm să ne încredințați viața orașului și a raionului nouă. Noi știm cum să conducem. În momentul de față, sunt singurii care suntem cei mai pregătiți.

Victor Bogatico a fost primarul orașului Râșcani, din 2011 timp de trei mandate consecutive. A ajuns în această funcție când era prim secretar al filialei PCRM Rîșcani. În 2015 își schimbă culoarea politică și se alătură Partidului politic „Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi. În același an, este reţinut de ofiţerii Centrului Național Anticorupție şi procurorii Anticorupţie pentru trafic de influenţă. Ulterior, a fost găsit vinovat și amendat cu 60 de mii de lei pentru că ar fi pretins cinci mii de dolari pentru favorizarea unei licitații privind vânzarea unui imobil. 

VICTOR BOGATICO, candidat PP „Partidul Nostru” la funcția de primar al orașului Rîșcani: Vă spun că există un comunicat al Procuraturii Generale în care a recunoscut că dosarul meu e unul politic, de aceea nu am ce comenta.

Într-un alt caz, potrivit ANI, în 2014, Victor Bogatico a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, atunci când a dat în arendă nepotului un teren proprietate publică. Potrivit declarației de avere pentru anul 2022, Victor Bogatico a avut un venit de aproape 200 de mii de lei, iar soția lui, care este primărița orașului Drochia – de peste 177 de mii de lei. Bogatico a declarat o casă de 172 de metri pătrați de peste 875 de mii de lei. Familia lui deține un automobil Skoda Octavia, cumpărat în 2020 cu peste 15 mii de euro, dar și un teren de 60 de mii de lei. 

VASILE SECRIERU, candidat PSRM la funcția de primar al orașului Rîșcani: Ne-a rămas încă un mic efort pe data de 19 noiembrie ca să obținem și funcția de primar al orașului Rîșcani, să mergem în unison cu lucrurile frumoase spre modernizarea și prosperarea orașului Rîșcani.

Vasile Secrieru, candidatul din partea PSRM la funcția de primar al orașului Rîșcani, a lucrat toată viața doar în sectorul public. Și-a  început cariera, în 2010, la  primăria orașului Fălești, unde a fost specialist privind retribuirea muncii. Ulterior, a fost lector universitar și auditor public superior la Curtea de Conturi. În noiembrie 2019 devine președinte al Consiliului Raional Rîșcani, funcție pe care a deținut-o până de curând. 

În 2021, Vasile Secrieru a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate după ce s-a ales cu un apartament pe bani publici. Mai exact, fiind în fotoliul de președinte al Consiliului Raional Rîșcani a semnat cu sine însuși un contract de dare în locațiune a unui apartament pe durata exercitării funcției. Deși ANI a încetat procedura de control asupra lui, ulterior, Judecătoria Drochia îl lasă pe Secrieru fără apartamentul de serviciu. 

VASILE SECRIERU, candidat PSRM la funcția de primar al orașului Rîșcani: Sunt niște acuzații grave, nefondate cu referire la apartamentul de serviciu pe care la moment Consiliul mi l-a acordat prin decizii. O mare parte din utilajele folosite le-am procurat din banii proprii, respectiv, ele îmi aparțin cu drept de proprietate și le-am achitat din salariul meu.  

Potrivit declarației de avere pentru anul 2022, candidatul a obținut venituri din salariul de președinte de raion de peste 220 de mii de lei, donații la nuntă de 85 de mii de lei și 3 200 de euro. Din vânzarea unui bun a mai obținut 163 de mii de lei. Secrieru nu declară nicio casă sau apartament. Acesta conduce un automobil Volkswagen Passat, cumpărat în 2023 cu 120 de mii de lei și mai deține două terenuri. 

În municipiul Edineț, în turul doi au ajuns Constantin Cojocari, din partea Partidului Liga Orașelor și Comunelor, care a obținut 40,61 % din voturi și Oleg Sanduleac, candidat PSRM – cu  25,31 %.

CONSTANTIN COJOCARI, candidat PPLOC la funcția de primar al mun. Edineț: Iubiții mei edinețeni. O lună de campanie electorală, o lună în care practic am încercat să ajung la fiecare dintre dumneavoastră, la casele dumneavoastră, la sufletele dumneavoastră. 

Constantin Cojocari, din 2007, timp de patru mandate consecutive, este primar al municipiului Edineț.  În 2020, a fost și el în vizorul Autorității Naționale de Integritate. Inspectorii de integritate au stabilit că, din funcția de primar, Constantin Cojocari a semnat mai multe acte prin care i-a dat în comodat un teren unei firme a cărei cofondator este cumnatul său, fapta fiind calificată drept conflict de interese. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2022, Constantin Cojocari indică venituri salariale și indemnizații de aproape 183 de mii de lei. El deține în proprietate doar un apartament de circa 50 de metri pătrați ce valorează peste 287 de mii de lei.   

Contracandidatul său, Oleg Sanduleac, este vicepreședintele Consiliului raional Edineț din noiembrie 2022 până de curând. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2022, a avut venituri salariale și indemnizații de peste 217  mii de lei. Acesta deține o casă de aproape 100 de metri pătrați în valoare de 196 de mii de lei. Sanduleac conduce un automobil Audi de circa 24 de mii de lei, pe care îl deține în posesie. 

La Bălți, Consiliul Electoral de Circumscripție a scos-o din cursă pe Arina Corșicova, candidată independentă, dar care a fost susținută de Partidul „Șansă” și Ilan Șor, politician fugar în Israel și care este condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare pentru implicare în „Frauda bancară”.

ILAN ȘOR, politician fugar, condamnat în dosarul „Furtul miliardului”: Eu mă adresez către voi, dragi bălțeni, cu tot respectul față de voi vreau să vă rog să o susțineți pe candidata Arina Corșicova.   

Arina Corșicova este administratoarea companiei Telesistem TV, cu beneficiari finali în Federația Rusă. Firma deține două posturi de televiziune: „Primul în Moldova” și „Accent TV”. Numele Arinei Corșicova figurează în raportul companiei internaționale de audit Kroll, care a investigat „Furtul miliardului”. În primul tur de scrutin, Corșicova a obținut peste 22 la sută din sufragii. Aceasta a fost susținută de „Șansă”, partid care a fost scos din cursa electorală prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, pe motiv că formațiunea politică este controlată de un grup criminal organizat, condus de Ilan Șor, care promovează interesele Federației Ruse, fiind astfel un pericol la adresa securității naționale. Astfel, cei doi candidați care au rămas să se dueleze pentru turul II sunt Alexandr Petkov, candidatul formațiunii „Partidul Nostru”, care a obținut 22,64 % din voturi și Maxim Moroșan, din partea PSRM, cu 19,42 %.

Mai multe informații despre averea și integritatea celorlalți candidați înscriși în cursă, găsiți pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, la rubrica Alegeri locale generale 2023. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.