Au de-a face cu braconieri înarmați, depistează tăieri ilegale de păduri și alte crime ecologice și o fac, în multe cazuri, punându-și viața în pericol. Asta, deoarece NU sunt echipați corespunzător, așa cum prevede legea: cu veste antiglonț, bastoane de cauciuc, arme cu electroșoc și alte mijloace speciale. Vorbim despre inspectorii de mediu, cei care, conform fișei de post, trebuie să constate încălcările de mediu și să aplice amenzi. Cum își fac munca aceștia, care sunt pericolele la care sunt expuși și de ce ani la rând au fost lăsați pe cont propriu, fără să fie echipați corespunzător, aflați din anchetă.

VIOREL BAJUREANU, șef, Direcția control resurse cinegetice și piscicole, IPM: Am avut o informație precum că pe sectorul nominalizat se practică intensiv braconajul de către un grup de persoane, locuitori ai satului Ghidighici. În noaptea de 7 spre 8 septembrie 2022 am decis să stăm la pândă, poate îi depistăm și îi prindem. 

Ajunși la fața locului, cei patru inspectori de mediu, în timpul raziei antibraconaj, au fost agresați fizic și verbal de un grup de tineri. Aceștia și-au chemat ajutoare, iar în scurt timp, inspectorii au fost înconjurați de circa 15 persoane. Au fost bătuți cu cruzime, iar unul dintre ei a ajuns la urgență cu buza ruptă, având nevoie de o intervenție chirurgicală.

ION BOTNARIUC, șef adjunct, Direcția control resurse cinegetice și piscicole, IPM: Iată, aici avem pozele colegului. Se vede a doua zi după ce a fost lovit. Se văd loviturile, acele semne, echimozele pe față și la ochi, buzele. Iată, alt coleg la care este vizibil unde a fost intervenția chirurgicală. 

STANISLAV CALEACHIN, inspector principal, Direcția control resurse cinegetice și piscicole, IPM: Cred că acești oameni se simt stăpâni aici și că au dreptul să facă tot ce le trece prin cap.

VLADIMIR RUSU, inspector principal, Direcția control resurse cinegetice și piscicole, IPM: Riscurile sunt majore. Permanent suntem în situații dificile, deoarece verificăm vânătorii, braconierii care sunt înarmați. Lucrăm, în afară de asta, pe timp de noapte, în păduri, deci în locuri mai restrânse. În primul și în primul rând ar fi trebuit să fim dotați cu mijloace speciale. Mijloace speciale se are în vedere să fim înarmați. Conform prevederilor legale, inspectorii de mediu au dreptul să dețină mijloace speciale, să fie dotați cu arme de foc, cu utilaj pentru stoparea forțată a unităților de transport, dotate cu girofare, diferite aparate optice pentru vedere de noapte etc. Deci, la momentul de față noi nu dispunem de acest complex de mijloace speciale. 

ION BOTNARIUC, șef adjunct, Direcția control resurse cinegetice și piscicole, IPM: De obicei, suntem echipați cu forma legală din dotare, automobile de serviciu și doar atât. Binocluri, unele instrumente de vizualizare pe timp de noapte și doar asta. 

Cazul a ajuns în vizorul procurorilor, după ce inspectorii de mediu au cerut de urgență intervenția poliției. În urma perchezițiilor, la domiciliul unor suspecți au fost depistate arme de foc și muniții, deținute ilegal. Organele de drept au reținut doar patru din cei circa 15 agresori și i-a trimis în judecată. Printre ei este și Ilie Cioinac. Acesta apare într-o fotografie în 2014 și alta – în 2016, de la „Cupa Campionului Democrat Constantin Țuțu”, un concurs de lupte K-1 și arte marțiale mixte. Tânărul și amicii lui au ajuns pe banca acuzaților la Judecătoria Chișinău, fiind învinuiți de huliganism. 

Reporter: Vă declarați vinovat sau nevinovat?

ILIE CIOINAC, inculpat: O să mă abțin de la comentarii. 

Reporter: Ce s-a întâmplat în acea zi, în ziua incidentului?

ILIE CIOINAC, inculpat: O să mă abțin. 

Reporter: Mai practicați artele marțiale?

ILIE CIOINAC, inculpat: Nu. 

Reporter: Cât timp v-ați ocupat?

ILIE CIOINAC, inculpat: Domnișoară, la revedere, o zi bună! 

Nici ceilalți inculpați nu au vrut să ne răspundă la întrebări, iar, la un moment dat, ne-au bruscat.

GHEORGHE GRAUR, inculpat: Caută-ți, te rog, de treabă! Nu mă deranja! Nu vreau să fiu deranjat! 

Reporter: Noi nu vă acuzăm de nimic, doar vrem să înțelegem cum s-au întâmplat lucrurile. 

GHEORGHE GRAUR, inculpat: Îți sare camera, îți spun din start. Ieși de aici! 

Reporter: Cum calificați învinuirile care vi se aduc? Le considerați adevărate? 

MARCEL POPA, inculpat: Ia camera! 

IURIE SIDLEȚCHI, avocatul a trei inculpați: Nu au fost agresivi față de voi. Clienții probabil nu doresc să fie filmați și asta să fie public. 

Reporter: Spuneți-ne care e poziția lor oficială în instanță, se declară vinovați, nevinovați. 

IURIE SIDLEȚCHI, avocatul a trei inculpați: Este prima ședință și urmează să ne apreciem. 

Pentru fapta lor, tinerii riscă amenzi între 37 500 și 67 500 de lei sau ani de pușcărie.

OLESEA BOTEZATU, procuroră, Procuratura Chișinău: În conformitate cu Codul Penal, pedeapsa maximă pentru această infracțiune este până la cinci ani închisoare. La etapa dată nu pot să vă spun care pedeapsă aș solicita, pentru că încă suntem în ședință preliminară. 

Nu este pentru prima dată când cei patru inspectori au de-a face cu braconieri înarmați. Aceștia, săptămânal, fac controale pentru a depista vânători și pescari care încalcă legile de mediu și care, aproape de fiecare dată, poartă arme. Mai grav, când merg în controale inspectorii de mediu sunt luați la pumni și de angajați la stat. Vorbim de un caz care a avut loc la Fălești, în preajma satului Albinețul Vechi, la sfârșitul anului trecut.

VASILE GROSU, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Fălești: Aici am fost bătut de către șeful Ocolului silvic Fălești, domnul Oleg Turevici. Documentam un caz de transport ilegal de pomi de Crăciun, unde în factura fiscală era indicat un număr de arbori, de pomi de Crăciun, în realitate era cu totul alt număr. Fiind în spatele mașinii, dumnealui mi-a aplicat lovituri cu pumnii în regiunea feței, la care eu am căzut în chiuvet. Dacă vedeți aici, este chiuvetul, el s-a urcat peste mine și a continuat să îmi aplice lovituri. M-a amenințat cu moartea, inclusiv dumnealui mi-a spus clar că o să mă omoare, o să aplice forța fizică, dacă o să mai continui acțiunile mele față de angajații întreprinderii silvice. În general, inspectorii din cadrul inspectoratului nu sunt dotați cu nimic în afară de pix și proces verbal. În rest, toate sunt lucruri procurate personal. Chiar și clupa forestieră, sistemul audio, inclusiv girofarul care este la mașină.

Procuratura Fălești a pornit un dosar penal în care șeful ocolului silvic, Oleg Turevici, este învinuit de aplicarea violenței față de o persoană cu funcție de răspundere, infracțiune ce se pedepsește cu până la trei ani de închisoare.

VLADIMIR LEVCO, procuror, Procuratura Fălești: În cadrul urmăririi penale au fost stabilite toate circumstanțele. A fost înaintată învinuirea șefului Ocolului Silvic și prezenta cauză a fost expediată în instanța de judecată pentru a stabili vinovăția sau nevinovăția persoanei. Alte date la moment nu pot să vă spun. 

Până instanța se va pronunța pe acest caz, Oleg Turevici se prezumă a fi nevinovat și continuă să conducă Ocolul Silvic Fălești. 

Reporter: Vrem să ne ziceți poziția dumneavoastră…

OLEG TUREVICI, șeful Ocolului Silvic Fălești: Niciun comentariu… Vă rog frumos să stingeți camera, dacă nu vă supărați.

Reporter: Suntem într-un spațiu public, avem voie să filmăm aici. 

OLEG TUREVICI, șeful Ocolului Silvic Fălești: Nicio problemă. Nu dau comentarii. 

Reporter: Ați declarat polițiștilor că l-ați lovit din întâmplare pe domnul Vasile Grosu. Așa a fost? Cum s-a întâmplat?

OLEG TUREVICI, șeful Ocolului Silvic Fălești: Nu declar nimic. 

Reporter: L-ați lovit pe Vasile Grosu sau nu?

OLEG TUREVICI, șeful Ocolului Silvic Fălești: Nu declar nimic și atât. 

Agenția „Moldsilva”, în subordinea căreia se află Ocolul Silvic Fălești, a pornit o anchetă internă pe marginea acestui caz și a ajuns la concluzia că incidentul este un conflict personal, „ce nu poate fi calificat drept abatere disciplinară”. Iată cum explică unul dintre membrii Comisiei de anchetă, Petru Rabii, tot el șeful secției protecția pădurii și garda forestieră din cadrul „Moldsilva”.

PETRU RABII, membru al comisiei de anchetă, Agenția Moldsilva: Ce a fost acolo? Cum a fost acolo? O să se expună judecata. Dar el nu-i om agresiv și brutal, înțelegeți? Iată, asta e problema. Pe noi ne-a mirat faptul și e ieșit din comun pentru Agenție. Noi nu am mai avut așa cazuri ca să ajungem la… Și întrucât nu am găsit pe cale de serviciu, chestii profesionale – încălcări, Agenția Moldsilva nu a emis niciun ordin, dar așteaptă hotărârea instanței de judecată și atunci o să se expună și o să primească o hotărâre definitivă pe acest caz.  

Nu doar tăierile ilegale de păduri și braconierii sunt în vizorul inspectorilor de mediu. Aceștia au sarcina să constate și să sancționeze, inclusiv deversările de poluanți în ape, dar și alte încălcări de mediu. Pentru că au de-a face, în unele cazuri, cu infractori destul de periculoși, în 2014, a fost aprobată o Hotărâre de Guvern care prevedea echiparea inspectorilor de mediu cu veste antiglonț, cătușe, bastoane de cauciuc, arme cu electroșoc sau chiar arme de foc. Cum se face că, la aproape zece ani de la aprobarea acelei Hotărâri de Guvern, inspectorii de mediu merg în controale practic cu mâinile goale, l-am întrebat pe șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga.

ION BULMAGA, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului: În fiecare an am mers sau Inspectoratul a mers cu demersuri către conducerea ministerelor care au trecut de-a lungul timpului, iar în fiecare an s-au alocat unele surse, dar surse, să-i spunem așa, foarte și foarte mici. Răspunsurile, de fapt, erau că nu sunt bani în buget. Nu sunt bani. Dintre toate instituțiile subordonate Ministerului Mediului, Inspectoratul este unica instituție cu statut de agent constatator și, nemijlocit, cu atribuințe de control în domeniul protecției mediului și folosirea raționale a resurselor naturale. Știți, eu foarte des atrag atenție la dotarea, să-i spunem așa, a entităților similare din Spania, mai ales. Deci acolo, în general, e de vis. Nu doar mașini de serviciu, elicoptere. Acest domeniu este până când pentru Moldova de domeniul fantasticului. 

În mare parte, bugetul alocat de stat Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în proporție de 80%, este prevăzut pentru salarii și  rămân foarte puțini bani pentru alte necesități. Respectiv, ultima dotare cu echipament a inspectorilor s-a făcut în 2016, atunci când s-au cumpărat 13 mașini, din banii alocați din Fondul Ecologic Național. De curând, însă, Banca Mondială, la solicitarea Ministerului Mediului, a alocat un buget de 1,2 milioane de dolari pentru dotarea inspectorilor de mediu, de rând cu alte organe de control.

ION BULMAGA, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului: În cadrul acestui proiect urmează a fi procurate 34 de mașini, 100 de laptopuri, drone cu termoviziune nocturnă, binocluri, clupe, dendrometre. Deci, practic tot. Obarcă cu un motor performant. Primele procurări urmează… tehnica de calcul și automobilele, din câte mi s-a spus, urmează a fi definitivată procurarea la mijlocul lunii septembrie. Începând cu 1 ianuarie 2024 urmează a fi creată linie bugetară aparte pe necesitățile pe care le au instituțiile subordonate Ministerului Mediului.

Prin urmare, echiparea inspectorilor cu mijloace speciale de protecție, cum ar fi: veste antiglonț, arme cu electroșoc și, mai ales, arme de foc nu va fi posibilă prea curând. Nici nu ar fi o urgență, afirmă ministra Mediului. 

IORDANCA-RODICA IORDANOV, ministra Mediului: La momentul de față noi trebuie până la dotare cu armament, să pregătim acest contingent, fiindcă pe parcursul ultimilor ani, acești inspectori nu au avut activități de folosire a armelor, nu au fost dotați cu arme, nu au avut exerciții de practicare a armelor. Anterior Inspectoratul nu era privit ca un organ de control care în realitate poate contribui la eradicarea crimelor în domeniul mediului. La momentul de față, suntem în proces de promovare a modificărilor la regulamentul de funcționare a Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ca să-i atribuim funcții suplimentare, în ceea ce ține investigarea infracțiunilor din domeniul mediului, fiindcă aici avem nevoie de specialiști, persoane care pe de-o parte cunosc dreptul, pe de-o altă parte cunosc tot ce ține de protecția mediului, fie că e piscicultură, fie că este cinegetică, fie că e domeniul forestier sau extrageri. 

Cât timp va mai trece până când inspectorii de mediu vor fi dotați corespunzător, așa cum prevede legea, și își vor putea face munca în siguranță? Nu am primit un răspuns foarte clar. Cert este, însă, faptul că până atunci, inspectorii de mediu vor fi nevoiți în continuare să se descurce fiecare cum poate, să apeleze la polițiști pentru a-i însoți în razii cu un grad sporit de risc sau să se bazeze pe forțele proprii. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.