An de an, statul cheltuie milioane de lei pentru a asigura spitalele cu medicamente și dispozitive medicale. Dacă vrei să știi cum sunt folosiți acești bani și în buzunarul cui ajung, stai cu ochii pe Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate. Prin mâinile acestei instituții trec și cele mai mari fluxuri de bani.
OLGA DIACONU, expertă în achiziții publice, AGER: Centrul pentru Achiziții Centralizate în Sănătate a fost creat în 2016. Este o instituție publică nonprofit a cărei fondator este Ministerul Sănătății și care se află la autogestiune financiară și are funcția de planificare a achizițiilor publice, de desfășurare a procedurilor de achiziții publice, de eficientizare a acestora și de monitorizare, inclusiv, a contractelor de achiziții publice care sunt încheiate.
De ce a fost nevoie de o instituție specializată care să facă achizițiile în mod centralizat? Experții vorbesc, în acest caz, despre o putere mai mare de negociere, scopul final fiind obținerea unui preț cât mai mic de la furnizorii de medicamente și dispozitive medicale de pe piață.
OLGA DIACONU, expertă în achiziții publice, AGER: Când se cumpără și volume mai mari de medicamente sau dispozitive medicale, se pot obține și prețuri mai mici. Are loc o profesionalizare a celor care desfășoară achizițiile în domeniul sănătății, pentru că, dacă achizițiile sunt desfășurate de fiecare instituție medicală în parte, ele, de obicei, vor fi desfășurate de niște persoane care mai cumulează și alte funcții pe lângă cea de desfășurare a achizițiilor publice. Ei nu vor fi la fel de bine pregătiți, ei nu vor putea să acorde atât de mult timp procedurilor de achiziție și e și riscul că nu vor fi desfășurate atât de eficient.
La modul practic, spitalele spun care sunt necesitățile lor, iar Centrul planifică și desfășoară procedurile de achiziții, iar, ulterior, evaluează și supraveghează executarea contractelor.
SERGIU BALTA, șef de secție, Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate: Noi suntem, de fapt, niște specialiști în organizarea procedurii de achiziție. Deci, noi nu vom estima niciodată un necesar al Institutul Mamei și Copilului sau al Centrului de Transfuzie a Sângelui sau al altor instituții. Noi suntem o instituție responsabilă de buna gestionare a procesului de achiziție.
OLGA DIACONU, expertă în achiziții publice, AGER: Atunci când avem o instituție care achiziționează majoritatea necesarului de medicamente, dispozitive medicale, eu aș zice că sunt mai transparente și putem mai ușor să monitorizăm.
Unde sunt banii statului, acolo-s și interesele, dar și teren fertil pentru abuzuri sau ilegalități. Nu în zadar, Centrul pentru achiziții centralizate în sănătate este autoritatea cu cele mai multe contestații, potrivit datelor care reflectă situația din 2021, publicate de Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor.
OLGA DIACONU, expertă în achiziții publice, AGER: Este și firesc, luând în calcul numărul mare de achiziții pe care-l au și sumele mari, valoarea mare a contractelor.
Află că și tu poți monitoriza achizițiile în sănătate, accesând pagina web a Centrului pentru achiziții publice centralizate în sănătate. La rubricile „Medicamente” și „Dispozitive medicale” găsești mai multe detalii despre achiziții. De exemplu, dacă vrei să afli care sunt ultimele aparate medicale achiziționate, click pe „Dispozitive medicale”. Apoi, selectează „Rezultatele licitațiilor”. Se va afișa o listă cu cele mai recente contracte semnate. Încă un click pe licitația care te interesează. Se deschide un document unde poți vedea compania câștigătoare, dar și suma contractului. Aceleași etape le parcurgi dacă vrei să afli informații despre rezultatul licitațiilor de medicamente.
Dacă codul licitației conține literele „MD” urmat de 13 cifre, asta înseamnă că licitația a fost una electronică, respectiv informații relevante, inclusiv documente, poți găsi pe site-ul MTender.gov.md. Pentru detalii despre această bază de date, urmărește și ediția rubricii #Explicat, pe care am intitulat-o: „Cum poți accesa licitațiile publice”. Fii un cetățean informat. Urmărește banul public!
Acest subiect a fost produs în cadrul proiectului „Urmărim banii publici”, desfășurat de A.O. Proiectul media „CU SENS”, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Responsabilitatea pentru conținutul acestei înregistrări le revine în exclusivitate A.O. Proiectul media „CU SENS” și nu reflectă neapărat opinia IDIS „Viitorul” și a donatorului.
Comentarii: 0