Te-ai gândit vreodată cum ar fi să locuiești într-o casă eficientă energetic, iar facturile pentru energia electrică și cea termică să fie aproape egale cu zero? Află că astfel de locuințe există în țara noastră, iar experții le numesc case pasive. Multe dintre ele au pe acoperiș panouri fotovoltaice, care transformă căldura soarelui în energie electrică.
DINU BUBULICI, proprietarul unei case eficiente energetic: Panourile fotovoltaice îmi acoperă jumătate din consumul meu anual. Factura la energie, respectiv, pe timp de vară nici nu vine. Vine doar atunci când am de plătit, mai aproape de iarnă. De exemplu, avem luna februarie – în total, am consumat 10.000 de kw până atunci, de când a fost conectat sistemul și am generat 5.000 de kw.
Dacă vrei să instalezi astfel de panouri solare, iată pașii pe care trebuie să-i urmezi. În primul rând, solicită avizul de racordare de la furnizorul tău de energie: RED NORD sau Premier Energy. Ulterior, cu acest aviz, solicită unui electrician să elaboreze o schiță de proiect. În baza acestuia, se vor monta panourile. După asta, același furnizor de energie care ți-a dat avizul de racordare, trebuie să perfecteze actul de delimitare a instalaţiilor electrice. Iar, într-un final, se va încheia cu acesta un contract și se va instala contorul. Partea bună e că, după ce ai urmat toți acești pași, pentru surplusul de energie pe care îl produc panourile instalate pe acoperișul casei tale, ți se va achita 1 leu și 88 de bani pentru un kW ajuns în sistem. Și asta nu e tot. Atunci când decizi să-ți construiești o casă eficientă energetic, ține cont de următoarele sfaturi.
ALEXANDRU CIUDIN, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică: Orientarea casei trebuie să fie către partea însorită. Trebuie să fie, de asemenea, utilizate materiale de înaltă calitate, mă refer la termoizolarea pereților. Trebuie să fie, la fel, utilizate materiale calitative și la ferestrele, și la ușile exterioare. Ar fi măsurile de izolare termică a acoperișurilor și a tavanului, care ar aduce economii de până la 40%. Izolarea termică a pereților exteriori ar aduce economii de până la 20%. Schimbarea geamurilor exterioare și a ușilor ar aduce economii până la 15%. De asemenea, schimbarea sistemului de încălzire interioară ar aduce economii de până la 10%.
Trebuie să știi că dacă optezi pentru construcția unei case a cărei consum este egal cu zero, vei scoate din buzunar o sumă cu 10-15% mai mare decât pentru construcția unei case obișnuite. Investiția este, însă, recuperată în cel mult zece ani, spun experții. Dacă nu ai posibilitatea să-ți construiești o casă eficientă energetic, poți, totuși, să reduci consumul. Cum? Utilizează becuri led, scoate din priză aparatele electrice pe timp de noapte sau atunci când nu le utilizezi, iar iarna setează temperatura optimă de 20-21°C.
ALEXANDRU CIUDIN, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică: Fiecare grad redus ne aduce o economie de 5% la factură. La fel, un sfat ar fi și setarea corectă a temperaturii în frigider. În camera frigorifică, o temperatură optimă ar fi de + 4°C, iar în congelator – de 18°C. La fel, trebuie să avem grijă ca să topim regulat gheața din congelator și să ștergem frigiderul de praf din spate, fiindcă și praful, și gheața cresc consumul de energie la factură.
Fii responsabil și redu consumul de energie la tine acasă.
Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”. Conținutul materialului video aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.
Comentarii: 0