Vrei să-ți cumperi o mașină de spălat, frigider sau orice alt produs electrocasnic cu un consum redus de energie electrică? Atunci fii atent la informațiile de pe noile etichetele energetice, care pot fi deja observate în magazinele din țară. Îți vei da seama că ai în față o etichetă nouă, dacă clasele de eficiență energetică sunt notate cu literele de la A la G, în loc de A+++ până la D. Dar ce sunt etichetele energetice și cum te pot ajuta să faci cea mai bună achiziție?

MANOLE BALAN, director adjunct, Centrul Național pentru Energie Durabilă: O etichetă energetică, de fapt, este acea diagramă grafică pe care putem să vedem principalele elemente sau caracteristice ale unui produs electrocasnic, ale unui produs cu impact energetic. De fapt, este o diagramă care ne permite să clasificăm acel produs din punct de vedere a consumului pe o scară de la A la G. Respectiv, la clasa A vom identifica un produs cu cel mai mic consum de energie în comparație cu clasa G, care este un produs cu cel mai mare consum de energie. O clasă mai eficientă va fi indicată cu clasa verde pronunțată. O clasă mai puțin eficientă, respectiv, va fi cea de culoare roșie. 

Produsele electrocasnice cu un nivel înalt de eficiență energetică sunt mai scumpe, în schimb sunt prietenoase mediului și îți vor reduce considerabil facturile la energie. Prin urmare, pe termen lung, îți vei recupera investiția, susțin experții. 

MANOLE BALAN, director adjunct, Centrul Național pentru Energie Durabilă: Dacă e să vorbim de clasa A în raport cu clasa G, putem vorbi de economii de energie de peste 50%. În decursul unui an de zile, dacă raportăm, dacă vorbim de la o clasă la alta, atunci în intervalul 10%-20% pot fi identificate, în dependență de echipament și de produs, și în dependență de caracteristicilor lor. 

Noile etichete energetice conțin și un QR cod. Atunci când îl scanezi, se deschide Registrul european al produselor pentru etichetarea energetică, unde pe lângă detaliile tehnice generale afișate, poți descărca separat fișa cu informații complete despre produs. Tot aici găsești datele de contact ale furnizorului sau poți sesiza erorile de pe etichetă sau alte probleme identificate, dând click pe „raportează acest produs”. De asemenea, dacă nu ai găsit o etichetă energetică lipită de produsul electrocasnic pe care vrei să-l cumperi sau eticheta conține erori, poți sesiza Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor.

MANOLE BALAN, director adjunct, Centrul Național pentru Energie Durabilă: Fiecare magazin, furnizor de echipament este obligat să plaseze aceste etichete în conformitate cu legislația în vigoare și în cazul în care nu sunt plasate, sunt proceduri bine definite la nivel de legislație pe care inspectoratul le poate aplica și, respectiv, ei riscă în anumite cazuri și sancțiuni contravenționale, pot fi limitate dreptul de a plasa pe piață acestor produse. Desigur, legislația și la acest capitol prevede un șir de cerințe pe care Inspectoratul le poate aplica atunci când vine vorba de efectuarea controalelor la agenți economici care livrează sau vând aceste echipamente.

Fii un cetățean responsabil și redu consumul de energie electrică. 

Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea UE sau PNUD.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.