Unul din cinci candidați la funcția de primar la alegerile locale din 5 noiembrie sunt din partea a două formațiuni politice conectate la politicianul fugar Ilan Șor și anume: Partidul „Șansă” și Partidul „Renaștere”. Iar dacă luăm în calcul și candidații de rezervă, înscriși pe listele altor partide, cum ar fi „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” sau candidați independenți, dar care sunt, de fapt, persoane afiliate lui Șor, atunci numărul este și mai mare. Detalii, în ancheta ce urmează.
19 iunie 2023
NICOLAE ROȘCA, președintele Curții Constituționale: Având în vedere sesizarea Guvernului în privința constituționalității Partidului politic „ȘOR”, Curtea Constituțională hotărăște: Se declară neconstituțional Partidul Politic „ȘOR”. De la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul Politic „ȘOR” se consideră dizolvat.
19 iunie 2023
ILAN ȘOR, politician fugar, condamnat în dosarul „Furtul miliardului”: Nu avem de gând să ne supunem deciziei Curții Constituționale. Partidul „ȘOR” e ca și Lenin. A trăit, trăiește și va trăi. De aceea, eu anunț ferm despre continuarea tuturor proiectelor noastre, despre continuarea tuturor programelor noastre, despre participarea la toate alegerile. Forma juridică noi o vom găsi, nu vă faceți griji. Noi suntem băieți capabili.
Asta declara politicianul fugar Ilan Șor, chiar în ziua în care Curtea Constituțională a scos în afara legii partidul care-i poartă numele. Și se pare că s-a ținut de cuvânt. Ilan Șor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru implicare în „Frauda bancară” și este sub sancțiuni internaționale, a fugit în Israel, unde duce o viață de lux. În loc să-și ispășească pedeapsa în detenție, Șor și-a păstrat influența pe scena politică prin intermediul unor partide și politicieni-marionete. La doar o săptămână de la declararea neconstituțională a Partidului „ȘOR”, lansează Blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări”, pe scurt „Ș.O.R.” la care a aderat Partidul „Ai Noștri” și Partidul „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”.
La sfârșitul lunii iulie Parlamentul interzice utilizarea simbolurilor sau a denumirilor partidelor scoase în afara legii. Respectiv, blocul nu mai poate folosi abreviatura – Ș.O.R. În schimb, la începutul lunii august se anunță un nou proiect politic „Șansă”, condus de jurnalistul Alexei Lungu.
8 august 2023
ALEXEI LUNGU, liderul Partidului „Șansă”: Sunt Alexei Lungu și de 20 de ani muncesc în mass-media. În toată această perioadă am urmărit cu tristețe cum țara mea degradează. Eu și echipa mea de profesioniști lansăm Partidul „Șansă”. Împreună suntem pregătiți să oferim un plan de dezvoltare a țării, fără a aștepta mila cuiva.
Partidul „Șansa” nu este unul creat de la zero. A fost relansat cu această denumire la începutul lunii august și este, de fapt, formațiunea politică „Ai Noștri”, cea cu care Ilan Șor a încercat, anterior, crearea blocului „Ș.O.R.”. Până să devină Partidul „Șansa”, formațiunea politică era condusă de Mihail Ahremțev, un adept și promotor al ideologiei Kremlinului, îndemnând cetățenii moldoveni să se înroleze în armata rusă. Alexei Lungu, pe lângă faptul că a preluat conducerea partidului schimbat la față, pe 8 septembrie 2023 este numit viceprimar, iar pe 12 septembrie primar interimar al orașului Orhei. S-a ales cu noua funcție cu o lună înainte de startul campaniei electorale din această toamnă.
Până a se lansa în politică, Alexei Lungu a moderat talk-show-uri politice la posturile de televiziune TV6 și Orizont TV, afiliate politicianului fugar Șor. Iar, anterior, a activat la NTV Moldova, deținut de Exclusiv Media SR, afacerea soției deputatului socialist Corneliu Furculiță, Ludmila Furculiță. Lungu a mai fost angajatul postului de televiziune Publika TV, care face parte din holdingul media al cărui beneficiar final este politicianul fugar Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova. Întâmplător sau nu, dar unele conferințe de presă susținute de Alexei Lungu au fost organizate în clădirea din centrul Chișinăului unde, anterior, își avea sediu Partidul Democrat din Moldova, pe când era condus de Vladimir Plahotniuc.
ALEXEI LUNGU, liderul Partidului „Șansă”: Sincer, cei din imobilul de pe strada Armenească 44/3 ne-au făcut o super ofertă pentru sala de conferință. 110 euro mă costă sala de conferință unde fac o conferință odată la două săptămâni.
Foști deputați ai Partidului „ȘOR”, actualmente deputați independenți, unii dintre ei anchetați penal pentru implicare în „Furtul miliardului”, participă activ la evenimentele organizate, cu mare fast, de formațiunea „Șansă”.
MARINA TAUBER, deputată independentă: Nu domnul Ilan Șor are nevoie de politică, dar politica moldovenească și Moldova are nevoie de Ilan Șor.
Pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023, Partidul „Șansă” și-a înaintat mai mulți candidați. Cap de listă – Alexei Lungu, pentru fotoliul de primar al orașului Orhei. Potrivit declarației de avere, Lungu este sărac lipit pământului. Acesta declară pentru anul 2022 venituri din salariu, redevențe și din drepturi de autor în sumă totală de puțin peste 117 mii de lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de circa 10 000 de lei. Lungu nu deține în proprietate imobile sau terenuri, doar o mașină de marca Mazda 2 pe care a cumpărat-o în 2018 cu opt mii și jumătate de dolari, bani luați cu împrumut.
Pentru funcția de edil al municipiului Chișinău, candidatul Partidului „Șansă” este Cristina Vulpe.
CRISTINA VULPE, candidată la funcția de primar de Chișinău din partea Partidului „Șansă”: Cu ceva timp în urmă l-am cunoscut pe domnul Ilan Șor, atunci când mi s-a propus să-l ajut să studieze limba română. La acea vreme impresiile mele despre dumnealui se bazau doar pe ceea ce spunea mass-media. Dar realitatea este alta. Tot ce se spune în spațiul public nu coincide realității. Am avut ocazia să vorbesc foarte mult cu această persoană, cu acest domn, și pot să vă zic că mi-a dat lumea peste cap. Pentru că am constatat că nu este un agent al Kremlinului. Când l-am învățat limba română am descoperit și am văzut cu ochii mei că dumnealui lucrează foarte mult, non-stop, literalmente.
Vulpe declară pentru anul 2022 venituri de circa 244 000 de lei, 2 400 de euro și 11 000 de roni, o casă de peste 100 de metri părtrați în proprietate, un apartament de 70 de metri pătrați în folosință și o mașină cumpărată cu circa 14 000 de euro.
Iar la Bălți candidata „Șansă” este Victoria Șapa, după ce Marina Tauber nu a fost admisă de Comisia Electorală Centrală în cursa electorală în calitate de candidat independent.
MARINA TAUBER, deputată independentă: Ea, deja, v-a spus și eu v-am spus, nu o singură dată, și Ilan Mironovici a menționat faptul că noi suntem prieteni din copilărie, că noi știm această persoană de foarte mult timp. Noi vă dăm cuvântul că puteți avea încredere în acest om și că această persoană nu vă va dezamăgi.
VICTORIA ȘAPA, candidată la funcția de primar de Bălți din partea Partidului „Șansă”: A fost luată decizia ca Marina Alexandrova, care are o experiență colosală, care este iubită de voi toți și o cunoașteți, va ocupa funcția de viceprimar. Noi ne cunoaștem de mult timp, prietenim de mulți ani, împărtășim aceleași scopuri și viziuni despre viață.
Victoria Șapa a locuit în ultimii ani peste hotare, în Canada. Aceasta declară un venit de aproape 26 000 de dolari și dividente de 125 000 de dolari pe care le-a încasat soțul ei. Șapa are în folosință o casă de 300 de metri pătrați care valorează 890 000 de dolari canadieni, un apartament de 110 metri pătrați, care costă circa 375 de mii de dolari canadieni și un Mercedes A-class de aproape 51 000 de dolari canadieni. În conturi, Șapa declară 38 000 de dolari canadieni și credite în valoare totală de aproape un milion de dolari canadieni.
Mulți dintre candidații din partea Partidului „Șansă” sunt noi în politică. Asta, în condițiile în care Parlamentul a interzis prin lege ca persoanele de conducere și membrii organului executiv al unui partid declarat neconstituțional, precum și persoanele învinuite sau condamnate pentru infracțiuni de finanțare ilegală a partidelor politice, să poată candida la vreun scrutin electoral în următorii trei – cinci ani.
04 octombrie 2023
MIHAI POPȘOI, vicepreședinte al Parlamentului, deputat PAS: Cu toate acestea riscul, amenințările asupra Republicii Moldova din partea grupării criminale organizate Șor sunt enorme. Și cresc vedem de la o zi la alta. Și evident ca cetățeni responsabili și mai cu seamă ca reprezentanți ai poporului nu putem să ignorăm, nu putem să lăsăm această impunitate să se petreacă fără a fi pedepsită.
Se pare că, pe lângă candidații din partea Partidului „Șansă”, Ilan Șor are și alți candidați, de rezervă, pentru că există riscul ca unii dintre ei să fie scoși din cursă pentru diferite încălcări electorale. Este vorba, mai ales, de oameni conectați direct la fostul Partid „ȘOR”, scos în afara legii, și care acum candidează din partea formațiunii politice „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, partid cu care, așa cum v-am spus mai sus, Ilan Șor intenționa să creeze un bloc. Astfel, la Orhei, candidatul Forței de Alternativă și de Salvare a Moldovei este Tatiana Cociu, jurnalistă de profesie, care, în ultimii ani, a lucrat la fostul Partid „ȘOR”. Mai mult, Tatiana Cociu face parte din Comitetul executiv al Partidului „Șansă”.
La Chișinău, candidatul din partea aceluiași partid „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” este Tatiana Platon, care a deținut în ultimii ani funcția de vicepreședintă a Consiliului raional Orhei de unde a ridicat un salariu lunar de peste 20 000 de lei. Numele Tatianei Platon se regăsește în lista sponsorilor campaniei electorale a Evgheniei Guțul, candidata fostului Partid „ȘOR” pentru fotoliul de bașacan al UTA Găgăuzia, pe care l-a și câștigat. Platon indică în declarația de avere, depusă la CEC, că, în 2022, ea și soțul ei au primit cadouri în sumă de 26 000 de euro și de 52 000 de lei, iar 34 000 de euro îi dețin în conturile din Italia. Familia Platon are în proprietate un apartament de 90 de metri pătrați care valorează 308 000 de euro și două mașini de 13 000 de euro și, respectiv, 30 000 de euro.
La Bălți, candidatul Forței de Alternativă și de Salvare a Moldovei este Anastasia Svetlicinîi, primărița din partea fostului Partidul „ȘOR” a comunei Ghetlova din Orhei. În declarația de avere a acesteia bate vântul. A menționat doar venituri de 60 000 de lei din salariul de primar.
Ilan Șor ar avea mai mulți candidați de rezervă și în lista independenților. Astfel, la Orhei îl regăsim pe avocatul Vadim Banaru care a apărat fostul Partid „ȘOR”, dar și reprezentanții acestuia în mai multe procese de judecată. Un alt candidat independent este Olga Ursatîi care, pentru o perioadă scurtă de timp, a fost administratoarea Partidului „Șansă”, înainte de desemnarea jurnalistului Alexei Lungu în fruntea formațiunii. La Bălți, în rezervă, pe lista candidaților independenți este și Arina Corșicova, administratoarea companiei Telesistem TV SRL, cu beneficiari finali în federația Rusă. Firma deține două posturi de televiziune: „Primul în Moldova” și „Accent TV”.
ARINA CORȘICOVA, administratoarea Telesistem TV SRL, candidată independentă la funcția de primar de Bălți: Eu sunt foarte recunoscătoare pentru această încredere pe care am primit-o din partea bălțenilor, din partea echipei noastre. Eu înțeleg perfect responsabilitatea pe care o iau asupra mea și sunt gata să-mi asum această responsabilitate.
Un alt candidat independent este Marina Cravcenco vicepreședinta Consiliului raional Orhei. Și numele Marinei Cravcenco se regăsește în lista sponsorilor campaniei electorale a Evgheniei Guțul, candidata fostului Partid „ȘOR” pentru fotoliul de bașacan al Găgăuziei.
Deși Partidul „Șansă” are abia trei luni de când este activ pe scena politică, a reușit, deja, să intre în vizorul Procuraturii Anticorupție pentru finanțarea ilegală a partidului, a concurenților electorali, dar și coruperea alegătorilor. Mai multe percheziții efectuate de oamenii legii arată că formațiunea falsifica semnături ale unor donatori, plătea zeci de mii de lei candidaților partidului „Șansă” sau unor candidați independenți, dar care erau, de fapt, loiali formațiunii controlate de Ilan Șor.
VIOREL CERNĂUȚEAN, șeful Inspectoratului General al Poliției: Organele de drept în cadrul procesului de documentare constată un fenomen amplu pe întreg teritoriul Republicii Moldova și anume legat de finanțarea ilegală a campaniei electorale, legat de coruperea alegătorilor, legat de falsificarea semnăturilor în listele pentru susținerea așa numitor candidați independenți, dar care, de fapt, sunt promovați de un partid politic. Vreau să afirm că majoritatea tranzacțiilor care au fost documentate în proces vin din afara Republicii Moldova și există bănuiala rezonabilă că acestea vin din Federația Rusă și sunt gestionate de o grupare criminală organizată în interesul unui partid politic. Și aici în mare parte bănuiala rezonabilă de finanțare vine asupra Partidului „Șansă”.
Reporter: Spuneți-ne din ce bani este finanțat Partidul „Șansă”?
ALEXEI LUNGU, liderul Partidului „Șansă”: Spuneti-mi va rog, când ați avut atâta interes pentru „Șansă”? De ce nu ați avut interes când se făceau percheziții acasă? De ce nu ați fost acolo? Partidul „Șansă” este în strictă legalitate. Toate rapoartele financiare sunt date la Comisia Electorală Centrală. Toate donațiile care sunt date de către colegii noștri sunt raportate și contabilizate la Comisia Electorală Centrală.
În toată această perioadă, Ilan Șor a avut întâlniri și cu alți politicieni, reprezentanți ai altor partide politice. De exemplu, în luna mai, la doar trei zile după turul II al scrutinului din Găgăuzia, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, pe atunci deputați socialiști au fost în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor.
19 mai 2023
VASILE BOLEA, candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Partidului „Renaștere”: Prima dată vreau să vă spun că m-am întâlnit cu Ilan Șor. Are planuri ambițioase pentru Găgăuzia. La partidul lui Ilan Șor nu am să mă alătur. De ce? Pentru că viitorul acestui partid trebuie să fie decis de către Curtea Constituțională. Și nu este clar ce este acolo.
După această vizită în Israel, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova i-a exclus pe ce doi deputați din rândurile formațiunii care, respectiv, au devenit deputați neafiliați. Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au aderat la Partidul „Renaștere”, urmând exemplul altor doi foști colegi de partid, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan.
22 mai 2023
VASILE BOLEA, candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Partidului „Renaștere”: Eu sunt ferm convins că în această echipă a Partidului „Renaștere”, de asemenea, vom reuși, în scurt timp, să atingem noile înălțimi în politicul moldovenesc.
Bolea candidează și el pentru fotoliul de primar general al municipiului Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă, publicat pe site-ul oficial al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, „Ilan Șor folosește un partid clonă, așa-numitul „Renaștere”, inițiind un proces masiv de corupere și cumpărare a membrilor Partidului Socialiștilor. […] promițându-le milioane de lei pentru părăsirea PSRM”.
Reporter: Care este legătura între Partidul „Renaștere” și Ilan Șor? Vă susține Ilan Șor în vreun fel și cum anume?
VASILE BOLEA, candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Partidului „Renaștere”: Este în primul rând anunțată tema briefingului. Nu este o întrebare legată de această temă. Dacă doriți să auziți răspunsul la această întrebare, vă spun că nu este nicio legătură.
Reporter: Din ce bani este finanțat Partidul „Renaștere” și ce bugete aveți?
VASILE BOLEA, candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Partidului „Renaștere”: Asta e tot ce ați vrut să întrebați? Avem persoane care fac donații, persoane fizice și persoane juridice. Alte surse privind finanțarea partidului nu le avem. Vă mulțumesc.
Reporter: Este Partidul „Renașterii” unul dintre sateliții fostului Partid „ȘOR”?
VASILE BOLEA, candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Partidului „Renaștere”: Nu suntem luna cuiva, nu suntem sateliții nimănui.
Reporter: Vă întreb pentru că anterior ați mers în Israel și v-ați întâlnit cu Ilan Șor. De ce v-ați întâlnit cu Ilan Șor?
VASILE BOLEA, candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Partidului „Renaștere”: V-ați făcut tema de acasă? O zi bună zi aveți.
La începutul lunii august, soțul deputatei Irina Lozovan este prins în flagrant de Centrul Național Anticorupție și procurorii anticorupție în timp ce încerca, potrivit anchetatorilor, să-i transmită 30 000 dolari primarului de Ocnița, Victor Artamanciuc, pentru ca acesta să părăsească PSRM și să adere la Partidul „Renaștere”. Lozovan, alături de colegul ei, Alexandr Nesterovschi, au rămas fără imunitate parlamentară și au fost reținuți, fiind cercetați penal, inclusiv, pentru corupere pasivă, spălare de bani și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor.
21 septembrie 2023
ALEXANDR NESTEROVSCHI, candidat la funcția de primar de Bălți din partea Partidului „Renaștere”: Persoanele care, astăzi, au aderat la Partidul „Renaștere”, în ciuda acestor presiuni… În premieră, în Moldova a apărut o echipă de oameni curajoși, de stânga, a flancului stâng, care luptă, nu stau, nu beau ceai, dar merg înainte, își fac dreptate și luptă pentru țara noastră. Astăzi, în această zi de sărbătoare creștină, eu vă voi răspunde la fel cum Isus i-a răspuns lui Iuda: „Faceți ce trebuie!”
27 septembrie 2023
Reporter: Încă o întrebare. Săptămâna trecută v-ați întâlnit cu președinta partidului moldovenesc de opoziție „Renaștere”, Natalia Parasca, și peste câteva zile Procuratura Moldovei a efectuat percheziții la ea și la alți membri ai partidului în dosarul finanțării ilegale a formațiunii politice. De asemenea, au fost reținuți unii membri ai partidului. Cum comentați cele întâmplate?MARIA ZAHAROVA, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse: Știți, asta e și de râs, și de plâns în același timp. De ce este de plâns? Pentru că acest lucru îi privește pe mulți candidați sau politicieni, sau activiști civici care pretind la vreun drept, la respectarea dreptului de a fi auziți în Moldova actuală. Eu sper că nu este nicio legătură directă între întâlnirea mea cu Natalia Parasca și…, și că presiunea asupra Partidului „Renaștere” nu are legătură cu Rusia, ținând cont de istoricul relațiilor de mulți ani dintre țările noastre.
Cu toate acestea, Nesterovschi s-a înscris în cursa pentru fotoliu de primar al municipiului Bălți. A doua zi, după ridicare imunității celor doi deputați, președinta Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Arina Spătaru, fostă deputată a Blocului ACUM din partea Platformei Demnitate și Adevăr, a declarat public cum Ilan Șor a încercat să o racoleze și pe ea.
22 septembrie 2023
ARINA SPĂTARU, candidată la funcția de primar de Chișinău din partea ALDE: Eu, Arina Spătaru, tot eu Victoria Bogatu, agent sub acoperire, sunt deputatul menționat ieri în Parlamentul Republicii Moldova de către procurorul general. Timp de cinci luni Șor credea că Arina Spătaru este cumpărată din banii lui, Șor credea că ALDE este făcut la indicațiile lui. Am o veste proastă, domnule Șor. V-ați înșelat amarnic. Nu toți oamenii sunt de vânzare. Asta a fost misiunea noastră, să arătăm și mai ales să documentăm cum Șor, finanțat de Kremlin, își crește partide în Republica Moldova. Nu vă puteți închipui obrăznicia și impertinența lui Șor care-l trimitea pe Nesterovschi acasă, la muncă, prin supermarket, la telefon, cu lingușeli, cu manipulări doar ca să mă cumpere ca la piață și să mă facă parte a jocurilor murdare ale Kremlinului. Niciun leu din banii dați de Șor în cadrul acestei operațiuni nu au fost folosiți pentru finanțarea Partidului ALDE.
Mai mult, politiciana susține că ar fi fost în Israel, unde s-a întâlnit cu Ilan Șor, pentru a pune la cale un plan de finanțare a activității politice.
ILAN ȘOR, politician fugar, condamnat în dosarul „Furtul miliardului”: Într-adevăr, acum o lună și jumătate, mie mi s-a spus că Arina Spătaru este o momeală. Vă spun sincer, nu am crezut. Nu am crezut pentru că eu consideram că o femeie al cărei soț este slujitor al bisericii, față bisericească, nu poate minți uitându-se în ochi. În primul rând, doamna Spătaru minte pentru că ea, într-adevăr, m-a întrebat direct: „De unde este finanțarea?” și i-am spus foarte deschis că banii pe care îi gestionez sunt banii pe care eu îi câștig din proiectele de business. Arina Spătaru a uitat sau minte, la fel ca și restul, să menționeze un lucru, că nu eu am căutat ieșire la ea, dar ea m-a căutat pe mine timp de câteva luni. Acești domni respectabili au primit 1 450 000 de dolari. Am un tabel pe care îl voi publica acum, cu dăți și sume. Eu vreau să întreb: „Zina, unde-s banii?”.
O altă persoană, conectată la Ilan Șor, care urma să candideze la funcția de primar de Chișinău din partea Ligii Orașelor și Comunelor este Mihail Bagas. Aceasta a fost reținut la mijlocul lunii septembrie. Potrivit Procuraturii Anticorupție, Bagas este suspectat de spălare de bani, de pregătirea finanțării ilegale a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali. Mai mult, Bagas este apărat în fața oamenilor legii de către unul dintre avocații lui Șor, Aureliu Colenco. După reținere, Liga Orașelor și Comunelor s-a disociat de Mihail Bagas și i-a retras candidatura.
MIHAIL BAGAS, fost candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Ligii Orașelor și Comunelor: Cu „Renaștere” nu am nimic.
Reporter: Ce rol ați avut în finanțarea partidelor?
MIHAIL BAGAS, fost candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Ligii Orașelor și Comunelor: Nu am avut niciun rol. Ilan Șor este colegul meu de clasă cu care mă cunosc mai mult de 30 de ani.
Reporter: Vă recunoașteți vina? Ați primit bani?
MIHAIL BAGAS, fost candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Ligii Orașelor și Comunelor: Nu, nu am primit de la dânsul nimic.
Reporter: Vina v-o recunoașteți?
MIHAIL BAGAS, fost candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Ligii Orașelor și Comunelor: Nu.
Pentru alegerile locale din 5 noiembrie, Partidului „Șansă” a reușit să înscrie în cursa electorală tocmai 652 de candidați la funcția de primar în toată țara, iar Partidul „Renaștere” are 124 de candidați. În total, sunt 3 900 de persoane care își doresc să câștige lupta electorală și aspiră la unul din cele 898 de mandate de primar. Astfel, un calcul simplu arată că, unul din cinci candidați sunt susținuți doar de aceste două formațiuni politice -marionete ale lui Ilan Șor. Pe lângă primari, Partidul „Șansă” are și aproximativ 9 000 de candidați la funcția de consilier, iar „Renaștere” – 2 050.
Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED.
Comentarii: 0