Acest bloc din Chișinău este printre puținele din țară care are un sistem de încălzire centralizat modern.

SVETLANA IACUB, locatară: În câteva minute se încălzește apartamentul. Tu pui căldura când dorești, din septembrie, când Termoelectrica deja o dă în rețea și noi deja putem să conectăm căldura centralizată. Și tot căldura aceasta este conectată până în aprilie-mai, când deja în oraș este oprită și lumea stă cu radiatoarele electrice, dar noi încă avem căldură centralizată. 

Deși primesc căldura de la Termoelectrica, locatarii blocului își pot regla singuri temperatura din  calorifere. 

ELENA LEȘCO, locatară: Iată, eu am închis complet căldura. Așa o deschid. Eu pot singură să reglez, de ceea că dacă e prea cald, eu pot să închid și când vine factura, clar că e mai mică decât ar fi fost dacă n-aș fi închis căldura. 

Prin urmare, facturile la căldură se calculează în funcție de consum, și nu de suprafața locuinței.

MARIA BRANIȘTE, locatară: Pe timpurile celea, iată, casă cu nouă etaje, vine de la al nouălea etaj, vine la primul etaj și acel care era la primul etaj – îngheța iarna, iar acel de la al nouălea – era cald.  

DIANA MORARU, locatară: De fapt nici nu era căldură. Era problemă. Dimineața, în general, caloriferele erau reci, mai pe scurt. Facturile erau mari, dar aveam probleme cu energie termică. În schimb, acum este totul bine. Persoana de sine stătător își gestionează căldura. În dependență de cum economisește, cum utilizează, așa și achită factura. 

Imobilul este unul din cele 63 de blocuri din Chișinău cu sistem de distribuție a căldurii pe orizontală.

ALEXANDRU CEBAN, expert tehnic: Prima componentă de bază a sistemului de distribuție orizontală ar fi punctul termic care este dotat cu senzori de temperatură a aerului exterior și, respectiv, el, când este cazul, oprește încălzirea în tot blocul. Când este cazul o pornește. Însăși, punctul termic, ca consum pe bloc, asigură o economie de până la 30%, în dependență de la caz la caz. 

Pe lângă punctul termic, instalat la subsol, au fost schimbate și toate țevile de căldură.

ALEXANDRU CEBAN, expert tehnic: Sistemul anterior era distribuția verticală, dat fiind faptul că agentul termic care venea de la Termoelectrica se ridica până la etajul de sus și, ulterior, prin toate radiatoarele cobora pe fiecare coloană până în subsol ca retur. Adică el încălzește un radiator, al doilea, al treilea, al patrulea, în capăt apa ajunge mai rece. Acum, care-i situația? Partea interioară a blocului presupune coloanele, care au o circulație permanentă a agentului termic cu un nivel de temperatură asigurat de la primul până la ultimul etaj, e același nivel de temperatură. Ulterior, de la fiecare etaj se conectează fiecare apartament individual, cu contorul său. Acum, de pe etaj intră direct în apartament. Asta și este orizontal.  

Instalarea sistemului a costat peste un milion de lei. 70% din sumă au fost investiți de Termoelectrica, 30% – contribuția locatarilor. Statul își propune să susțină proiecte similare prin Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial, creat recent.  

ION MUNTEAN, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă: De exemplu, izolarea termică a anvelopei clădirii, schimbarea geamurilor, izolarea termică a subsolului, eventual pe partea de iluminat – eficientizarea sistemului de iluminat. Toate acestea, de fapt, contribuie la reducerea facturilor la energie, dar în situația în care lipsește un contor și tu nu ai posibilitatea să reglezi consumul de energie așa cum tu îți dorești, anume aspectele respective, plasează măsura dată, de modernizare a sistemului de distribuție a agentului termic, printre cele prioritare. 

În 2024, 25 de asociații de locatari, din patru orașe din țară, vor beneficia de finanțare din partea acestui fond. 

Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea UE sau PNUD.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.