Grădinița „DoReMicii” din orașul Călărași este una dintre instituțiile publice din țară cu facturi zero la căldură. A fost construită din temelie în 2016 și a costat peste un milion de euro – în mare parte grant oferit de statul german. 

SILVIA DODON, directoarea grădiniței „DoReMicii”: Avem și certificatul care încă odată ne demonstrează că este cea mai eficientă instituție. 

Este izolată termic, are panouri fotovoltaice, cazan pe peleți și este încălzită cu energie geotermală. 

SILVIA DODON, directoarea grădiniței „DoReMicii”: Geamurile noastre sunt un pic diferite de un geam simplu pentru că au o protecție mult mai mare, aș zice chiar de două ori și nu trece frigul chiar dacă în fiecare grupă este câte un perete de sticlă. Dacă este închis, se închide ermetic și nu mai pătrunde niciun pic de…, pune-ți mâna nu suflă nici iarna, nici vara. Este o instituție care are niște cheltuieli foarte, foarte, foarte mici. Când s-a construit se compara cu un apartament cu trei camere, dar în prezent cred că un apartament cu trei camere mult mai multe cheltuieli are decât grădinița noastră de 1100 metri pătrați.

Instituția preșcolară are patru grupe și este frecventată de 130 de copii.

Reporter: Copiii cunosc faptul că grădinița lor este prietenoasă cu mediul înconjurător? Le spuneți despre asta? 

NINA MÂNDRESCU, educatoare: Da, o simt iarna. O simt iarna când toată podeaua este caldă și își petrec timpul nu doar pe covoraș, dar pe toată podeaua, și o simt cu mânuțele. Noi chiar facem jocuri, căutăm unde este cald. Le explic că la noi căldura vine prin podea, că noi avem apă caldă tot timpul și ne ajută soarele să avem apă caldă, că ne ajută pământul să avem podeaua atât de caldă. 

Energia geotermală este principala sursă de încălzire a grădiniței.

SILVIA DODON, directoarea grădiniței „DoReMicii”: Aceasta este cazangeria noastră, avem și peleți. Avem vreo trei ani de când sunt în stoc pentru că au fost ierni blânde și nu ne-am folosit de cazan. Avem și cazan pe peleți. Iată, geotermala funcționează, vine din pământ undeva la 55-60 de grade și deja la noi în instituție la 45 de grade apa începe să…, apa din robinete e la 45- 50 de grade. 

Dar ce este și cum funcționează, mai exact, energia geotermală?

ION EFROS, expert în energetică: Energia geotermală este o sursă regenerabilă de încălzire care folosește căldura pământului și care ulterior poate fi folosită în scopuri de încălzirea locuințelor, spațiilor industriale, spațiilor comerciale, dar chiar și de producere a electricității. Este nevoie de o sursă de căldură, în special apă sau aburi, la temperaturi destul de ridicate, de câteva zeci de grade Celsius. În țări ca Islanda vorbim chiar de până la 80-100 de grade Celsius. Însă pentru funcționarea unei astfel de tehnologii, optim ar fi o temperatură a apei din pânzile freatice de la 30 de grade Celsius în sus. În cazul în care descoperim o astfel de sursă de căldură în sol, în cazul în care nu avem o astfel de sursă de căldură, pompele termice, care, de fapt, convertesc căldura pământului într-o altă formă de energie, această sursă de căldură din sol poate fi maximizată sau amplificată cu un schimbător de căldură și adusă la gradul de confort al utilizatorului final. Vorbim de spații de locuit, spații comerciale, spații industriale. În cazul Republicii Moldova, valorificarea sursei de căldură a solului ar fi cea mai optimă anume în acest sens.

Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea UE sau PNUD.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.