De aproape șase ani, Irina Rotari luptă pentru a-i face dreptate fiicei ei, Cristina. Pe când avea 20 de ani, Cristina ar fi fost torturată în Spitalul clinic de psihiatrie din orașul Codru. 

IRINA ROTARI, mama Cristinei Rotari: Au bătut-o, au legat-o de pat, cu teul au împins-o. Au legat-o de pat. Ea are vânătăi de la cum a fost legată, probabil, s-a mișcat, de picioare și de mâini. Ea are diagnoza Cornelia de Lange, de la naștere. Este o boală genetică. De la șapte-opt ani ne tratam la psihiatru. Copilul nu vorbește, nu scrie, nu citește, singură la veceu nu se duce, mereu trebuie să fii cu ea. Să o duci, să o aduci, să o încalți, să o îmbraci, să o speli, să o hrănești.

Imediat după incident, femeia a depus plângeri la poliție și procuratură. Cazul a ajuns și în atenția avocaților Institutului pentru drepturile omului. Aceștia reprezintă victima într-un dosar penal și altul civil. 

VALERIAN MĂMĂLIGĂ, avocat, Institutul pentru Drepturile Omului: În cazul dat, au fost încălcate mai multe drepturi, inclusiv dreptul la integritatea fizică și psihică a persoanei, un drept prevăzut și de Constituția Republicii Moldova, articolul 24, dar și dreptul la sănătate. Articolul 5 din Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului prevede expres că persoanele, aflate în instituțiile medicale, trebuie să fie tratate corect, să primească tratamentul, să nu fie supuse unor tratamente inumane sau degradante.  

ALEXANDRU CEBANAȘ, avocat, Institutul pentru Drepturile Omului: Din 2017 s-a pornit un proces penal care durează până în prezent. Este un caz care reprezintă inovație în practică datorită faptului că majoritatea probelor, să spunem așa, a martorilor, sunt persoane care la acel moment se aflau în psihiatrie. Le-au fost făcute expertize, au fost prezentați ca martori în fața instanței de judecată. De ce spun? Pentru că, până în prezent, practica mergea pe calea că nu se dădea niciun fel de credibilitate persoanelor care stăteau în psihiatrie, neglijându-se sub aspect probatoriu tot ce ține de calitatea probelor respective. 

Învinuiți penal sunt cinci foști angajați ai spitalului: un medic, o asistentă medicală și trei infirmiere. Patru dintre ei au fost deferiți justiției, al cincilea este fugar. 

Reporter: I-ați aplicat lovituri Cristinei Rotari? 

LARISA BORONIN, fost medic la Spitalul Clinic de Psihiatrie: Avocatul, poftim, lasă să răspundă. 

Reporter: Mai întâi vă cerem dumneavoastră o poziție, pentru că dumneavoastră sunteți vizată în acest caz. 

LARISA BORONIN, fost medic la Spitalul Clinic de Psihiatrie: Nu am fost medicul curant. Nu am fost șeful secției. Nu a fost pacienta mea.

Reporter: Ce funcție ați avut în spital? 

LARISA BORONIN, fost medic la Spitalul Clinic de Psihiatrie: Medic psihiatru și nu am cu Cristina nimic comun. 

ARIADNA SUVEICA, avocata Larisei Boronin: Doamna Boronin a nimerit în ședința de judecată deoarece un fost pacient de-al ei a declarat, după opt luni, și-a amintit că ar fi văzut cum sora medicală a aplicat o lovitură pacientei și doamna Boronin ar fi observat chestia asta, ar fi văzut chestia asta. Iată de ce e învinuită, nu că ar fi aplicat tortură, dar că nu ar fi reacționat. Ceea ce noi o să demonstrăm în cadrul procesului de judecată. Este o minciună curată.  

Reporter: Dumneavoastră vă recunoașteți vina? 

EVGHENIA PAVALACHI, fostă infirmieră la Spitalul Clinic de Psihiatrie: Nu, fiindcă eu nu sunt vinovată. Nu-s vinovată. 

Reporter: I-ați aplicat lovituri Cristinei Rotari? 

EVGHENIA PAVALACHI, fostă infirmieră la Spitalul Clinic de Psihiatrie: Nu. 

Reporter: Cum s-a întâmplat totul? 

EVGHENIA PAVALACHI, fostă infirmieră la Spitalul Clinic de Psihiatrie: Nu știu.

Reporter: Ați fost în acea zi la lucru? 

EVGHENIA PAVALACHI, fostă infirmieră la Spitalul Clinic de Psihiatrie: Nu.

Reporter: Dar de ce faceți parte atunci din acest dosar penal? 

EVGHENIA PAVALACHI, fostă infirmieră la Spitalul Clinic de Psihiatrie: Nu știu. 

Reporter: Doamna Stici, sunteți învinuită de tortură, vă recunoașteți vina? 

MARIANA STICI, fostă infirmieră la Spitalul Clinic de Psihiatrie: (nu răspunde).

Reporter: Care este poziția dumneavoastră față de acest caz? 

EMILIA LOPATIUC, fostă infirmieră la Spitalul Clinic de Psihiatrie: Nu sunt învinuită și nu doresc să discut. Atât. 

Reporter: Dumneavoastră i-ați aplicat lovituri Cristinei Rotari? 

EMILIA LOPATIUC, fostă infirmieră la Spitalul Clinic de Psihiatrie: Eu vorbesc moldovenește, nu doresc să dau explicații. 

Deși au trecut aproape șase ani de la incident, dosarul penal se află abia în prima instanță.  

ALEXANDRU CEBANAȘ, avocat, Institutul pentru Drepturile Omului: Suntem, practic, în prezența unei tergiversări. Judecătorul care a examinat cauza a transmis-o pentru repartizare altui judecător. Deci, nu este vorba de un anumit judecător. Este vorba de sistem, pentru că nu putem să învinuim acest judecător că el tergiversează. El o să ne spună că acum i-a fost repartizată cauza dată și el purcede la examinarea acestei cauze. Dar sistemul, per general, este responsabil de neadmiterea tergiversărilor în examinarea cauzelor penale.  

În 2020 a fost pornit și un proces civil împotriva Spitalului clinic de psihiatrie. Victima cere despăgubiri morale în sumă de jumătate de milion de lei. 

ALEXANDRU CEBANAȘ, avocat, Institutul pentru Drepturile Omului: Instituția avea și are obligația de a asigura integritatea, sănătatea fizică și mentală a tuturor pacienților pe care îi tratează: atât cei care benevol se află acolo, cât și cei care sunt forțat în secțiile închise.  

De cealaltă parte, juristul spitalului susține că instituția nu-și recunoaște vina.  

MIRCEA BOLUN, jurist, Spitalul Clinic de Psihiatrie: Este un dosar penal în derulare. Opinia noastră este că mai întâi trebuie să se stabilească vinovăția persoanelor care au fost atrase la răspundere penală. Dacă instanța de drept penal îi va achita, atunci, practic, decade și procesul civil, pentru că nu s-a stabilit vinovăția părților în presupusele acte de maltratare a persoanei respective. 

Am solicitat conducerii spitalului de psihiatrie un comentariu la acest subiect. Ne-au refuzat, invocând legea privind sănătatea mintală, care protejează datele despre pacienți. 

Reporter: Este adevărat că a fost torturată Cristina Rotari sau nu?

IURIE PAVLOV, vicedirector al Spitalului Clinic de Psihiatrie: Mai citiți odată articolul 8 și 9 a Legii 1402 din anul 1997, 19 decembrie. Bine? Mai întâi, făceți cunoștință cu materialul. Mai întâi, puneți la cunoștință despre ce vreți să vorbiți cu instituția, bine? Și după aceea veniți. 

Reporter: Noi am trimis două solicitări de informații. Noi nu întrebăm date cu caracter personal despre pacientă. Noi întrebăm care este poziția spitalului?

IURIE PAVLOV, vicedirector al Spitalului Clinic de Psihiatrie: Bun simț de jurnalist aveți sau nu? Unde ați învățat? Unde ați făcut studiile dumneavoastră? 

Reporter: Care este poziția spitalului față de acest caz? 

IURIE PAVLOV, vicedirector al Spitalului Clinic de Psihiatrie: Citiți legea, domnișoară. Citiți legea și după aceea făceți-vă datoria, bine? 

Reporter: Pe cazul Cristinei Rotari care este poziția spitalului? 

VICTOR FURTUNĂ, director al Spitalului Clinic de Psihiatrie: Noi nu putem să vă informăm pe dumneavoastră acum din motivul că merge ancheta. Când va fi finalizată ancheta atunci o să aflați și dumneavoastră toate datele. Mulțumesc.

Reporter: Angajații care sunt… 

VICTOR FURTUNĂ, director al Spitalului Clinic de Psihiatrie: Fiecare o să răspundă după merit.

Reporter: Dar angajații mai lucrează aici, în cadrul spitalului? 

VICTOR FURTUNĂ, director al Spitalului Clinic de Psihiatrie: Nu vă pot spune. Mulțumesc. 

Cazul Cristinei nu este singular. Anual, circa 100 de pacienți, internați în cele trei spitale  de psihiatrie din țară, au semne de violență pe corp. Datele sunt raportate de spitale Oficiului Avocatului Poporului. 

ALEXANDRU ZUBCO, șeful Direcției prevenirea torturii, Oficiul Avocatului Poporului: La moment, pentru noi sunt îngrijorătoare orice semne. Poate să fie și un pacient agresat și, deja, e suficient să considerăm că situația este îngrijorătoare. 

Reporter: Cum calificați implicarea statului în rezolvarea acestei probleme? 

ALEXANDRU ZUBCO, șeful Direcției prevenirea torturii, Oficiul Avocatului Poporului: Slabă, implicarea este slabă. Redusă, putem să spunem așa. 

Reporter: Cine se face vinovat de această situație?  

ALEXANDRU ZUBCO, șeful Direcției prevenirea torturii, Oficiul Avocatului Poporului: Factorul subiectiv, ceea ce ține de angajați, comportamentul lor și, deja, restul omisiunilor care le avem, le numim opțiuni obiective: subfinanțarea, lipsă de personal, lipsă de servicii, lipsa de instrumente de gestionare în asemenea situații de conflict și de aplanare. Aceste trei instituții măcar, care sunt trei stabilite, trebuie să beneficieze de atenția sporită, vorbesc financiar, cât și substanțial din partea personalului, etc. Aceste recomandări sunt în rapoartele Ombudsman-ului. Deja, ani de ani, tot se repetă: finanțare, personal. Aceste două ar putea să soluționeze rapid aceste probleme, dar noi remitem, deja, de un deceniu, tot așa, amintim și cumva tot se pasează, haideți că avem alte probleme, probleme și etc.  

IRINA ROTARI, mama Cristinei Rotari: Până nu voi demonstra adevărul, nu mă voi liniști. Nimeni nu-mi va închide gura. Înțelegeți? Dacă noi, astăzi, îi vom pedepsi, alții nu vor fi nerespectuoși, ei nu vor face asta. 

Acest video a fost realizat în cadrul proiectului Consiliului Europei ,,Consolidarea diversității și egalității în Republica Moldova”. Opiniile exprimate în video sunt responsabilitatea vorbitorilor și nu reflectă în mod necesar politica oficială a Consiliului Europei.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.